headerphoto

Uklanjanje promena na koži

Šta su to hemangiomi?

Hemangiomi su sitne crvene izrasline koje se javljaju najčešće posle 30. godine života, pre svega na koži trupa. Često postoji nasledna sklonost za nastanak ovih promena, njihov veći broj povezan je sa oštećenjem kože od sunca, a u nekim slučajevima jedna vrsta hemangioma može da ukaže na postojanje oboljenja jetre. Dermoskopija može da pomogne u dijagnostici ovih promena. Hemangiomi se, ukoliko su manji, uklanjaju radiotalasima i kriodestrukcijom, a ukoliko su veći, klasičnom hirurgijom.


Šta su to seboroične keratoze?

Seboroične keratoze su benigni izraštaji bradavičaste površine koji se javljaju na licu, trupu, rukama i nogama, posle 30. godine života. Njihov broj se tokom godina povećava, a svaka od promena se sporo povećava u veličini. Povremeno, površni sloj manjom traumom ili spontano otpadne, ali se ponovo stvara. Veoma pigmentovane seboroične keratoze mogu da liče na sumnjivi mladež i u tom slučaju dermoskopija može da pomogne u dijagnostici. Ukoliko sumnja ostane, hirurško uklanjanje s patohistološkom analizom je neophodna za postavljanje konačne dijagnoze. Seboroične keratoze predstavljaju pre svega estetski problem mada, mogu da budu uzrok svraba, a ponekad se javlja crvenilo i izrazitiji svrab na njima koji uznemiri pacijenta. Uklanjanju se radiotalasima, kriodestrukcijom tečnim azotom ili klasičnom hirurgijom (kada je neophodno). Više o seboroičnim keratozama ovde


Šta su to bradavice?

Bradavice (veruke) su infekcije kože humanim papiloma virusom koje se manifestuju manjim ili većim crvenkastim ili beličastim izraštajima na koži. Prenose se direktnim kontaktom sa druge osobe. Veoma često se javljaju na šakama, oko noktiju šaka, zatim na licu kao sitni ravni izraštaji prečnika od 1-2 mm, ili na tabanima gde neiskusnom oku mogu da liče na žuljeve. Postoje brojni modaliteti u lečenju veruka u zavisnosti od izgleda i veličine: kriodestrukcija, radiotalasi, određene dermatološke kreme, terapija bleomicinom i samo ukoliko je neophodno, klasična hirurgija. U zavisnosti od vrste i veličine Vaš dermatolog će Vam preporučiti optimalan tretman.