headerphoto

Botulin toksin

Nehirurško uklanjanje bora na licu

Bore na koži čela i oko spoljnih uglova očiju kao i centralno postavljena brazda (nabor) između obrva nastaju usled višegodišnje trakcije mišića lica odgovornih za emocionalnu ekspresiju. Bore dovode do „tužnog“ ili „besnog“ izraza lica.

Ove bore danas se mogu ukloniti jednostavnim injiciranjem botulin toksina.

Kako izgleda tretman i kakvi su efekti?

Tretman podrazumeva injekciju malih količina BT u željeni mišić što dovodi do njegove relaksacije. Pošto je mišić relaksiran, ne može se kontrahovati tako da izostaje neželjena mimika. Posledica ovoga je da postepeno nestaju formirane bore. Ostali mišići, odgovorni za ekspresiju lica (npr. podizači obrva) nisu zahvaćeni i funkcionišu normalno. U cilju postizanja optimalnih rezultata, botulin toksin se može koristiti i u kombinaciji sa drugim procedurama, npr. hemijski piling, rejuvenacija („podmlađivanje“) laserom, filerima. Tretmani se dobro podnose, traju nekoliko minuta i nije potrebno vreme za oporavak.

Efekti BT se vide posle 3 do 7 dana posle tretmana. Željeni efekti traju oko 4 meseca kada počinju postepeno da slabe. Ponovne injekcije, po želji pacijenta, ponavljaju se obično posle 6 meseci, nekada i 9 meseci, što je individualno. Sa ponovnim tretmanima, dolazi do tanjenja (atrofije) mišića što efekat BT značajno produžuje.<< Nazad
  Dalje >>