headerphoto

Bolesti kože, dlake i noktiju

Bradavice


Bradavice su izrasline u površnom sloju kože, tvrde na dodir, neravne površine, obično boje kože, a izazvane su infekcijom humanim papiloma virusom - HPV. Takođe, mogu biti i tamno prebojene, u nivou kože i čak glatke što u mnogome zavisi od njihove lokalizacije.

Razlikujemo nekoliko različitih vrsti bradavica: obične (vulgarne), na tabanima i ravne, zaravnjene.

Obične bradavice, najčešće se nalaze na prstima šaka, često uz nokat i nadlanicama. Učestalije su ako postoji navika grickanja noktiju ili neki drugi način mikropovređivanja kože šaka. One su iznad kože i često imaju crne, tamne tačke na površini (završeci krvnih sudova). Na stopalima, bradavice su u nivou kože zbog postojanja pritiska prilikom hoda. Često su u grupama kada govorimo o mozaiku bradavica. Zaravnjene bradavice su manje i glatke na površini. Za njih je uobičajeno da se javljaju u većem broju u isto vreme. Mogu se javiti bilo gde, a kod dece su najčešće postavljene na licu. Kod odraslih muškaraca, najčešće se nalaze u regiji brade, a kod žena na nogama.

Bradavice se mogu preneti direktnim ili indirektnim kontaktom. Vreme koje prođe od prvog kontakta do trenutka kada su bradavice dovoljno velike da ih možemo videti često je nekoliko meseci. Osobe s oslabljenim imunskim sistemom sklonije su ovoj infekciji.

Izbor terapije zavisi od vrste bradavice kao i dobi bolesnika. Elektrohirurgija je dobra opcija i uz lokalnu anesteziju može se primeniti i kod dece. Kod upornih bradavica može se raditi lokalna injekciona terapija lekom iz grupe citostatika, bleomicinom.

Postoje brojni preparati za lečenje bradavica koji se mogu nabaviti u apotekama bez preporuke lekara. Ipak, potrebno je biti oprezan jer su to sve uglavnom kaustična sredstva koja izazivaju razaranje bradavice, tako da je ipak preporučljivije uklanjati ih u konsultaciji s dermatologom.