headerphoto

Epikutani testovi

Šta je epikutano testiranje?

Epikutano testiranje koristi se u otkrivanju uzroka dermatitisa (ekcema) koji je možda posledica kontakta kože s alergenom koji izaziva zapaljenje kože zbog alergijske ili iritantne reakcije. Iritantna supstancija izaziva zapaljenje kože na mestu kontakta s njom kod skoro svake osobe, u zavisnosti od njene koncentracije. Alergijski dermatitis javlja se posle kontakta kože sa supstancijom koja je često prisutna u okolini, ali samo pojedine osobe reaguju na nju, odnosno alergične su. Epikutani testovi otkrivaju ovakvu alergiju.


Kako se radi epikutano testiranje?

Epikutano testiranje podrazumeva stavljanje najčešćih supstancija koje izazivaju alergiju (tzv. standardna Evropska serija alergena, ukupno 18 supstancija koje izazivaju 85% svih kontaktnih dermatisa), ili posebnih supstancija koje odredi lekar na osnovu podataka koje dobije od Vas, o Vašem radnom mestu, navikama, hobijima, itd. Alergeni se stavljaju najčešće na leđa (na mesta gde je koža „čista“ tj. nema promena) uz pomoć posebne lepljive trake i ostavljaju na tom mestu 48 sati. Posle toga, testovi se skidaju, lekar tada očitava rezultat, a ponekad i posle dodatnih 24 ili 48 sati. Tokom testiranja, ne sme se mesto testiranja izlagati suncu, a takođe, ova regija se ne sme kvasiti. Ukoliko postoji alergijska reakcija, na mestu kontakta s određenim alergenom pojavljuje se crvenilo i svrab, a nekad i izraženija reakcija, sa stvaranjem sitnih ili krupnih mehurića ili, retko, pojava ranice. Dermatolog poredi podatke koje je dobio od Vas o Vašoj bolesti s rezultatima ovog testiranja i donosi zaključak o mogućem uzroku osipa i drugih promena na koži i zatim Vas obaveštava koje predmete iz okoline morate da izbegavate u cilju lečenja.


Zašto se radi epikutano testiranje?

Da bi se eventualno otkrila supstancija koja je uzrok promena na koži kako bi se njenim izbegavanjem, osip i druge promene na koži povukle.


Dalje >>