headerphoto

Lecenje celulita

Kriterijume lepote i atraktivnosti veoma je teško definisati. Mnoge osobine različito se tumače u zavisnosti od etničke pripadnosti, kulture, socijalne grupacije i naravno, individualne percepcije idealnog ugleda tela. Među brojnim kriterijumima, veoma važan je odnos struka i kukova. U populaciji žena bele boje kože smatra se da je idealan odnos struka i kukova od 0.6 do 0.8, a da se druge vrednosti smatraju estetski neprihvatljivim. Lep izgled zahteva i glatku kožu bez celulita.

Celulit možemo definisati kao pojavu kozmetski neprihvatljivih grudvica i udubljenja na koži, koje imaju izgled pomorandžine kore. Sastoji se od naslaga masti koje se uglavnom javljaju na kukovima, butinama i zadnjici. Celulit je verovatno jedan od najčešćih estetskih problema kod žena i ne bi ga trebalo mešati s gojaznošću. Ponekad, celulit može biti još vidljiviji gubitkom određenog broja kilograma. Procenjuje se da 80% žena starijih od 20 godina, bez obzira na njihovu težinu ili veličinu, ima probleme s celulitom.

Celulit je kompleksan problem koji u svom nastanku uključuje mikrocirkulaciju i limfatike, otok vanćelijskog matriksa i prisutvo supkutanog masnog tkiva koje zahvata derm. Razlike u arhitekturi fibroznih septi koje okružuju masno tkivo nedavno su pokazane kod žena s celulitom i muškaraca. Ukratko, vezivno tkivo kože okružuje masne ćelije koje su nalaze u određenim komorama. Ivice ovih komora sadrže septe. Tokom vremena, masne ćelije se povećavaju u broju i veličini. Ovaj fenomen zajedno s akumulacijom lokalizovanog edema povlači površinu kože između septi što dovodi do pojave grudvica i udubljenja koja se mogu videti na koži zahvaćenoj celulitom.

Postoje brojne terapijske opcije u lečenju celulita, kao što je liposukcija, hirurška metoda koja je osmišljena za smanjenje celulita. Takođe, postoje i brojni pokušaji da se određenim farmakološkim preparatima tretira celulit, međutim, bez uspeha. Primena mezoterapije dala je samo kratkotrajne rezultate uz mogućnost brojnih neželjenih efekata (infekcije, zapaljenje, itd.). Od pre nekoliko godina, svoje mesto u lečenju celulita našli su i neinvazivni aparati koji koriste endermološke tehnike i laser u svom radu. Nešto kasnije, značajan pomak na tržištu aparata koji se koriste u lečenju celulita postigao je VelaSmooth. Nova generacija ovog aparata za oblikovaje tela, VelaShape, je najnoviji, i za sada prvi i jedini nehirurški, potpuno medicinski aparat koji je odobren od strane Američke agencije za hranu i lekove (FDA).


Dalje >>


 

Support Styleshout

If you are interested in supporting my work and would like to contribute, you are welcome to make a small donation through theon my website - it will be a great help and will surely be appreciated.

Lorem Ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.