headerphoto

Lečenje ožiljaka

Šta je ožiljak?

Ožiljci su rezultat zarastanja rana na koži nastalih povredom, hirurškom intervencijom, ili nekim kožnim oboljenjem (npr. akne ili boginje). Nastanak ožiljaka je prirodan proces kojim se normalna struktura kože zamenjuje tkivom ožiljka koje je drugačijeg sastava.

Koji su tipovi ožiljaka?

Ožiljak može da bude uobičajen, odnosno normalan u odnosu na traumu koja ga je izazvala. Međutim, kod nekih osoba postoji sklonost da se na mestu povrede stvori ožiljak koji je značajno iznad kože, nekada je crvene boje i na tom mestu postoji svrab ili čak bol, što nekada ometa i funkciju tog dela tela. Ovakvi ožiljci zovu se hipertrofični ožiljci i keloidi. Kod nekih osoba se slične promene javljaju i na najmanju povredu (ili zapaljenje) kojeg se često osoba i ne seća.

Kod nekih osoba koji boluju od srednje teških i teških oblika akni, proces upale folikula dlake je tako izražen da se stvaraju ožiljci koji stvaraju neravan izgled kože lica grudnog koša i leđa i ovakvi ožiljci mogu stvarati plitka i duboka ulegnuća kože ili tvrde hipertrofične ožiljke posebno na leđima.

Kako se ožiljci mogu smanjiti?

Postoje brojne tehnike kojima se ožiljak može smanjiti. Ožiljci nastali na mestu trauma i hirurških intervencija mogu se smanjiti određenim mastima i gelovima, intralezionim davanjem određenih lekova, abrazijom površine ožiljka radiotalasima kojom se ožiljak izravnava, a ukoliko se radi o zaista velikom hipertrofičnom ožiljku, najpre se obavi hirurška intervencija uz dalji lokalni tretman posle intervencije.

Ožiljci od akni zahtevaju specifične tretmane koji se sastoje u kombinovanju hemijskih pilinga, dermoabrazije i popunjavanjem ulegnutih ožiljaka tzv. filerima (pre svega hijaluronskom kiselinom) ili specijalnim sitnim hirurškim intervencijama kojima se podstiče zarastanje ulegnutih ožiljaka.


Dalje >>