headerphoto

Bolesti kože, dlake i noktiju

Lichen planus


Relativno česta upalna bolest kože i sluzokoža. Javlja se kod oko 1-2% stanovništva. Ime (lichen) duguje biljci (mahovina) koja raste na kamenu i drveću. Kakva je to bolest? Kako se dobija? Može li se lečiti?

Lihen planus (LP) nije zarazna bolest, nemoguće je preneti drugome odnosno dobiti od nekoga. Bolest nije nasledna, nema nikakve veze sa ishranom i nije karcinom.

LP jeste upalna (inflamatorna) bolest koja zahvata kožu, sluzokože (najčešće usta) ili oboje. Može se javiti i na koži genitalija. Bolest se javlja podjednako kod muškaraca i žena. LP sa lokacijom u ustima je dva puta češći kod žena nego kod muškaraca. Najčešće se javlja kod osoba srednje životne dobi. Uzrok bolesti nije poznat. Svrstavamo je u tzv. autoimunske bolesti, bolesti gde imunski (odbrambeni) sistem, umesto antitela prema stranom, proizvodi antitela prema sopstvenom tkivu (koži, sluzokoži, dlaci i noktima). Neki od slučajeva lihena su posledica alergijske reakcije na lek, najčešće lekova protiv visokog pritiska, bolesti srca i zglobova. Ako iskuljučimo osumnjičeni lek, bolest u roku od nekoliko sedmica nestaje. Neki od slučajeva lihena udruženi su s infekcijom hepatitis C virusa.

Lihen planus na koži
LP kože karakteriše se crveno-purpurnim, zaravnjenim izraslinama koje mogu jako da svrbe. Neke mogu imati beli čipkasti izgled tzv. Wickhamove strije. Mogu se javiti bilo gde na telu, ali se najčešće viđaju na unutrašnjim stranama ručnih i skočnih zglobova. Javlja se i na donjem delu leđa, vratu, nogama, genitalijama i retko na poglavini i noktima. Kada se javi na nogama obično je tamnije obojen. Nekad može biti debljeg izgleda (hipertrofičan). Mehurovi se retko javljaju osim u posebnim slučajevima koje onda zovemo bulozni lihen planus. Tipičan izgled LP omogućava lako postavljanje dijagnoze. Biopsija kože je potrebna samo radi potvrde. Na koži, ova bolest ne pravi velike probleme. Najčešće nestaje unutar dve godine, a posle povlačenja zaostaje smeđe prebojena koža. Lečenje je potrebno, ako je prisutan jak osećaj svraba. Kod oko 20% slučajeva bolest se može ponovo javiti.

Lečenje
Ne postoji lek koji dovodi do izlečenja LP, ali terapija je efikasna u oslobađanju od svraba i povlačenja ospe. Najčešće se koriste topijski kortikosteroidi u vidu kremova i masti ili neki drugi antiupalni lekovi i antihistaminici (lekovi protiv alergije) uzeti na usta. Teži slučajevi lihena mogu biti lečeni sistemskim davanjem kortikosteroida (na usta ili u vidu injekcija) ili fototerapijom.

Kao i kod drugih bolesti kože, najbolji pristup lečenju je poštovati uputstva koja dobijate od vašeg dermatologa. Potrebno je izbegavati povređivanje jer se na tim mestima može javljati novonastali LP.

Lihen planus usta, genitalija, noktiju i skalpa
LP usta se javlja na sluzokoži obraza, ali može i na jeziku, usnama i desnima. Teže se leči i duže traje nego LP kože. Na sreću, najčešće, LP usta izaziva manje probleme. Oko 20% bolesnika sa LP usta imaju i LP na koži. U ustima, LP obično počinje mrljom na kojoj su fine bele linije i tačke što u početku ne pravi probleme. Obično ih otkrije stomatolog za vreme rutinskog pregleda. Teži oblici dovode do bolova uz pojavu ranica i rana u ustima. Obično je potrebno uraditi biopsiju sluzokože kako bi potvrdili dijagnozu. Ponekad nije dovoljan samo histopatološki pregled već je potrebo uraditi dodatne testove, npr. imunofluorescentni pregled, kako bi potvrdili dijagnozu.

Retko, mogu se videti alergijske reakcije na stomatološke materijale na sluzokoži usta slične LP, kada je neophodno ukloniti materijal na koji se sumnja da je uzrokom bolesti. Takođe, poželjno je uraditi epikutano testiranje da bi se potvrdila reakcija preosetljivosti.

Ne postoji jedan potpuno uspešan tretman u lečenju LP usta. Mnogi samo ublažavaju tegobe koje bolesnik ima. Lečenje nije ni potrebno ukoliko pacijent nema tegoba. U slučajevima težih formi, s izraženim tegobama, primenjuju se topijska sredstva i lekovi koji se uzimaju na usta ili u vidu injekcija (deluju sistemski). Vrlo je važno svakodnevno i pažljivo primenjivati higijenu usta.

Bolesnici s LP usta su u blago povišenom riziku za dobijanje karcinoma usta. Stoga je pametno da prestanu da koriste alkohol i duvan koji takođe povećavaju rizik. Preporučuju se kontrolni pregledi dermatologa na 6-12 meseci, zbog več pomenutog rizika od nastanka karcinoma.

Jako začinjena, pikantna jela, citrusno voće, paradajz i proizvodi od njega, pića sa kofeinom, hrskava jela mogu dovesti do pogoršanja.

LP na genitalijama se ređe javlja kod muškaraca nego kod žena. Najčešće je bez tegoba. Kada se manifestuje, onda su prisutni osećaji bola, pečenja, crvenila, koji se mogu intenzivirati pri seksualnom odnosu.

LP noktiju, odnosno matriksa nokta – je ređa manifestacija LP. Obično su zahvaćeni samo neki nokti šaka ili stopala, mada mogu biti i svi. Promene na noktima mogu da se jave samostalno ili u sklopu LP negde drugde na telu. Promene su u rasponu od cepanja nokatne ploče, uzdužnih brazdi do gubitka nokatne ploče.

Na skalpu – LP se javlja u vidu crvenila, iritacije do trajnog gubitka kose (lichen planopilaris).

LP je najčešće stabilna bolest, mada može biti i vrlo neprijatan i težak za lečenje. I pored toga što ne postoji izlečenje za ovu bolest, dermatolog je u mogućnosti da je uspešno drži pod kontrolom.

<< Nazad