headerphoto

Bolesti kože, dlake i noktiju

Melazma


Melazma je stanje kože koje se manifestuje tamnim, hiperpigmentovanim, flekama, najčešće na licu.

Obično se može videti na obrazima, čelu, nausnicama, grebenu nosa. Nešto je češća pojava kod žena dok se kod svega 10% slučajeva javlja kod muškaraca.

Šta je izaziva?
Tačan uzrok melazme je nepoznat. Promena u hormonalnom statusu može biti okidač oboljenja, kao i genetska predispozicija. Često je udružena s trudnoćom ili uzimanjem pilula za kontracepciju. Tsupstituciona hormonska terapija u klimakterijumu ne dovodi do pojave pigmentacija. Ultravioletno zracenje, pa čak i jako svetlo reflektora može provocirati sintezu pigmenta.

Svaka iritacija kože može izazvati povežanje pigmentacije, kod osoba tamnije puti. Melazma nije znak ni jednog poremecaja unutar organizma, niti disfunkcije organa.

Kako se dijagnostikuje?
S obzirom na to da je melazma često oboljenje i da ima predispoziciju za pojavljivanje na licu, najčešće se dijagnoza postavlja jednostavnim pregledom kože. Retko je potrebna biopsija da bi se dokazalo oboljenje.

Kako se leči?
Kreme sa zaštitnim faktorom su obavezne u lečenju ovih pigmentacija. Moraju sadržati zaštitu od UVA i UVB zraka, a zaštitni faktor ne sme biti manji od 30.

Sve supstancije koje iritiraju kožu mogu pogoršati stanje i treba prekinuti s njihovim nanošenjem.

Na tržištu postoji čitav spektar krema s efektom izbeljivanja, a najčešće se koriste: hidrokvinon, azelaična kiselina, retinoidi, rucinol. Navedene supstancije smanjuju aktivnost ćelija koje produkuju pigment. Terapija mora trajati najmanje tri meseca i moze biti efikasna kod vrlo blagih oblika melazmi.

Hemijski pilinzi, mikrodermoabrazija i laserska abrazija koriste se u tretiranju melazme. Hemijski pilinzi su metoda izbora u tretiranju fleka, jer ne mogu napraviti reaktivnu pigmentaciju. Podjednako su uspešni tretmani laserom, ali postoji opasnost od iritacije i pogoršanja pigmentacije. Ove procedure mora izvoditi dermatolog, zbog mogućih neželjenih efekata tretmana.

Izbegavanje izlaganju UV zracima i iritansimaa, uz pravilne tretmane i adekvatnu negu mogu dovesti do veoma dobrog rezultata.

<< Nazad