headerphoto

Uklanjanje promena na koži

Šta su to moluske?

Moluske su glatke virusne bradavice koje se najčešće javljaju kod dece i adolescenata. Izazvane su infekcijom MCV virusom (molluscum contagiosum virus). Kod dece se prenose direktnim kontaktom od druge dece i najčešće se javljaju na licu, trupu, rukama i nogama. Glatke su površine, prečnika najčešće od 1 do 5 mm, a ponekad se oko njih javi crvenilo i svrab. Češće se javljaju kod dece koja boluju od atopijskog (dečjeg) ekcema. Kod adolescenata i kasnije, moluske se često javljaju u pubičnoj regiji, jer se prenose najčešće seksualnim kontaktom. Moluske se uklanjaju jednostavnom kiretažom, kriodestrukcijom, ređe radiotalasima, a u nekim slučajevima se efekat terapije mora pojačati određenim lekovima u vidu masti.


Šta su to kondilomi?

Kondilomi (ili polne bradavice) su manifestacija infekcije humanim papiloma virusom sluzokoža genitalija. Kod muškaraca se javljaju na penisu, mošnicama, ređe na mokraćnom kanalu, a kod žena na vulvi, stidnoj regiji i grliću materice. Mogu se uklanjati kriodestrukcijom, radiotalasima i hemijskim sredstvima (podofilotoksin, imikvimod).

Šta su to ciste?

Na koži lica u blizini kapaka i na obrazima često se pojavljuju sitni, žućkasti, glatki čvorići koji predstavljaju estetski problem. To su epidermne ciste, ispunjene keratinom, koje se mogu uklanjati mehaničkim otvaranjem i istiskivanjem, ili elektrohirurški i radiotalasima.


Šta su to ksantomi i ksantelazme?

Kod osoba sa povišenim masnoćama u krvi (hiperlipidemija) mogu se na koži kapaka ili na trupu, rukama i nogama javiti žućkasti čvorići ili ploče. Slične promene, kod nekih osoba, mogu se javiti i kada ne postoji poremećaj lipida. Ukoliko se otkrije poremećaj lipida, u pojedinim slučajevima se odgovarajućom dijetom može smanjiti veličina i broj promena. Ksantelazma, tj. žućkaste ploče na kapcima, mogu se ukloniti elektrohirurški ili ekscizijom.