headerphoto

Pigmentacije

Koji su faktori koji utiču na izraženost promena?

Ultravioletno zračenje (sunčevo, solarijumi, čak i jače sobno osvetljenje) mogu da stimulišu ćelije kože da proizvode pigment. Kod osoba s tamnijim tenom ovaj efekat je još izraženiji, jer su im ćelije koje proizvode pigment aktivnije. Izlaganje suncu je najvažniji uzrok ponovne pojave tamnih mrlja posle uspešnog lečenja melazme.

Kako se dijagnostikuje melazma?

Klinička slika melazme je toliko karakteristična da se najčešće dijagnoza postavlja pregledom. Ponekada je potrebna biopsija kože s patohistološkom analizom u cilju razlikovanja melazme od drugih hiperpigmentacija. Takođe, pregled Woodovom lampom od strane dermatologa pomaže u proceni dubine i proširenosti hiperpigmentacije.

Kako se leči melazma (i druge vrste hiperpigmentacija)?

Postoji nekoliko tipova lokalne terapije u cilju izbeljivanja kože i uklanjanja pigmenta, kao i neke vrste tretmana koje dovode do uklanjanja površnog sloja kože, a time i viška pigmenta iz površnih slojeva kože gde se najčešće pigment nalazi. U našem centru, lečenje hiperpigmentacija sprovodi se kombinacijom lokalne terapije s odgovarajućim kremama u odnosu na izgled i tip promena, i tretmanima hemijskog pilinga i tretmanima GentleLase laserom koji ima talasnu dužinu odgovarajuću za uklanjanje pigmenta u koži.

Da li se tamne mrlje ponovo javljaju posle uklanjanja?

Nekoliko meseci (pa i godina) posle uspešnog uklanjanja pigmentacija neophodna je rigorozna zaštita od sunca, jer nasledna sklonost i hormonski status čine kožu osetljivom na ultravioletno sunčevo zračenje, i promene se lako mogu ponovo javiti u manjoj ili većoj meri. Zbog toga je neophodna redovna upotreba krema sa visokim zaštitnim faktorom u cilju sprečavanja nastanka novih promena.<< Nazad