headerphoto

Seksualno prenosive bolesti

Šta su to seksualno prenosive bolesti?

Seksualno prenosive bolesti (SPB) ili infekcije koje se prenose seksualnim putem šire se sa jedne osobe na drugu seksualnim kontaktom (genitalnim, oralnim ili analnim). SPB su vrlo česte. U svetu, najveća stopa obolevanja je u SAD. Dve trećine obolelih pripadaju grupi mlađih od 25 godina. Jedna od četiri seksualno aktivne mlade osobe će oboleti od SPB pre nego što napuni 21 godinu. Prepoznajemo preko 20 različitih tipova SPB. Najčešće su: infekcija herpes simpleks virusom (HSV), polne bradavice (condylomata acuminata), molluscum contagiosum, pubične vaši (stidne vaši), šuga, hlamidija, gonoreja (triper), sifilis, hepatitis B i hepatitis C i SIDA (HIV ili AIDS).

Kako znati da neko boluje od SPB?

Sve dok oboleli nema nikakve simptome ne možemo tvrditi da je oboleo od SPB i to je vreme za koje se bolest najlakše širi. Ljudi su tada nesvesni da su zaraženi i stoga ne traže pomoć. Ako imate polni odnos s inficiranom osobom (dovoljno je jednom) možete se takođe zaraziti. Niko nije isuviše mlad, star, siromašan ili bogat da ne može dobiti neku od SPB.

Kako da se zaštitim od SPB?

Jedini način koji je 100% efikasan jeste potpuna apstinencija ili biti samo sa jednim partnerom tokom celog života uz uslov da i partner bude isključivo monogaman. Kondom značajno smanjuje rizik od infekcije koja se prenosi telesnim sekretima ali, s obzirom na to da ne može da prekrije celo telo, ne pruža zaštitu npr. od herpesa, polnih bradavica, sifilisa, moluska, vaški ili skabijesa koji se mogu prenositi fizičkim kontaktom koji ne mora uključivati i genitalije. Važno je znati da se osoba istovremeno može zaraziti sa više SPB istovremeno!

Pilule za kontrarcepciju ne štite od SPB! Alkohol i droga otežaće će mogućnost da se osoba zaštiti od SPB jer otežavaju (zamagljuju) pravilno rasuđivanje.Nevažno je ko si, važno je šta i kako radiš. Procenom spoljašnjeg izgleda potencijalnog partnera/partnerke, ne možemo reći da li su on ili ona potencijalni izvor zaraze SPB.

Za bliže informacije, ranu dijagnostiku i lečenje, obavezno kontaktirajte Vašeg dermatologa.