headerphoto

Bolesti kože, dlake i noktiju

Vitiligo


Vitiligo je bolest koja nastaje usled gubljenja pigmenta što dovodi do pojave belih fleka na koži. Radi se o tzv. autoimunskoj bolesti, organizam stvara antitela protiv vlastitih ćelija, u ovom slučaju melanocita. Mada se vitiligo može javiti uz neku drugu autoimunsku bolest, najčešće je bolest sama za sebe, a osobe su najčešće dobrog zdravlja. Može biti zahvaćen bilo koji deo tela, a najčešće su to regije lica, usana, šaka, ruku, nogu i genitalija uglavnom u simetričnoj distribuciji. Radi se o relativno čestom obolenju koje se javlja kod oko 2% stanovništva.

Najčešće, vitiligo počinje brzim gubitkom pigmenta dok iz nekog razloga ovaj proces se ne zaustavi. Gubitak pigmenta i ponovno zaustavljanje tog procesa može se dešavati u ciklusima. Tok i težina gubitka pigmenta variraju od osobe do osobe, od nekoliko „fleka“ do gubitka pigmenta na koži celog tela. Ne postoji način da možemo predvideti u kom obimu će neko da razvije vitiligo. Najčešće se gubitak pigmenta primeti posle tamnjenja na suncu u toku letnjih meseci. S obzirom na činjenicu da polja bez pigmenta imaju veći riziku od nastanka opekotina, a posle višegodišnjeg izlaganja i karcinom kože, neophodno je da osobe s vitiligom obavezno koriste sredstva za fotoprotekciju za sve delove tela koji nisu pokriveni odećom.

Lečenje nije jednostavno. Terapija vitiliga može biti u pravcu: pokušaja povraćaja pigmenta ili uništavanje postojećeg, preostalog pigmenta kod raširenog vitiliga.

Kada su deca u pitanju, osnovno je ne koristiti bilo kakav agresivni tretman. Obično je najbolje koristiti sredstva za zaštitu od sunca i/ili sredstva za maskiranje. Uz redovne kontrole mogu se koristiti lokalni kortikosteroidi.

Repigmentacija se može postići upotrebom topijskih kortikosteroida, fototerapijom, imunomodulatorima i čak transplantacijom kože. Imunomodulatori, su nova grupa lekova, posebno interesantni kada su u pitanju deca ili vitiligo na očnim kapcima.

Depigmentacija se preporučuje samo kod bolesnika sa izrazito raširenim vitiligom kada su preostale samo male površine normalno prebojene kože.